
Llegeixo avui al "EL País" un article titolat: És pot viure sense Bergman? L'autor és l'escriptor G.Martín Garzo, al que mai he tingut l'interès de llegir; poder per la meva pedanteria i prejudici de jutjar alguns autors espanyols(sic)com a "ocupes" d'un espai literari, per a mi, prescindible.
Sense contextualitzar passo a transcriure un paràgraf que m'ha fet fer només llegir-lo expressar físicament una estranya ganyota.
"...pues Bergman fue uno de los creadores más excepcionales que ha existido jamás, alguien cuyas películas, representaciones teatrales y libros tenían el poder de conmovernos, maravillarnos y horrorizarnos a la vez, en que vida y muerte, ternura y rigor (molt d'acord, d'acordíssim) iban de la mano, (ara començo a sentir allò que en castellà s'enten com a "grima")cómo sólo pasa en la obra de los más grandes, aquellos que nunca deberían morir." punt i a part en el text.
Com a rèplica a aquest pensament excesivament romàntic passo ara a transcriure un pensament del controvertit pensador E. Ciornan excesivament... No sé. Ho faré en castellà per ser la llengua en la que el llegeixo (la qual cosa serà de tendència en aquest blog, transcriure segons la llengua en què he llegit).
Diu:
Nada puede reducirse a la unidad. El caos acecha al mundo en todos sus rincones. La contradicción no es sólo el sentido de la vida, sino también el de la muerte. Un acto cualquiera es idéntico a todos los demás. No hay ni esperanza ni desesperanza, sino las dos a un tiempo. Se muere al vivir y se vive al morir. Lo absoluto es simultaneidad crepúsculos, lágrimas, úlceras, bestias y rosas; !Ay, esos momentos de soledad total que pasas en trance sintiendo a Dios, en los que tienes celos de tí mismo!.
Si no sientes que "el mar" puede servirte de seudónimo, es que no has experimentado nunca ni un instante de soledad.
Fi.
Potser és que a més de poc romàntica sóc un pelín marxista.
No hay comentarios:
Publicar un comentario